Kişiye Özel Kitap Kitap Basım Başvurusu için:

Kişiye Özel Kitap Kitap Basım

Kitap Yazdırma Kılavuzu

Tasarımcı olarak üstlenebileceğiniz en karmaşık işlerden biri, kitap tarzı baskı için hazır bir şeyler elde etmektir. Bu tür bir proje sadece çok fazla sayfa içermez, diğer tasarım projeleri için mevcut olmayan seçeneklerle ve kendi terim ve dil dizileriyle de gelebilir.

Kitap tarzı yazdırılmaya hazır bir şeyi hazırlarken anlamanız gereken terimler nelerdir? Cevapları sıraladık, böylece ilk kitap tarzı ya da ciltli baskı işinizi halledebilirsiniz.

Temel Terminoloji

CMYK BASKI

Başlamadan önce, birkaç genel baskı terimine aşina olmak isteyebilirsiniz. Zaten başka baskı projeleri üzerinde çalışıyorsanız, bu terimlerin bazıları tanıdık gelebilir, ancak dijital tasarımcılar için bu kelimeleri yaygın olarak kullanamayabilirsiniz.

Ciltleme: Güçlü bir kapağın içinde bir arada tutulan birden fazla sayfa ciltleme olarak kabul edilir. Basılı ve ciltli materyaller dergilerden kataloglara ve kitaplara kadar her şeyi içerebilir. Klasörlerin içindeki öğeler bağlayıcı sayılmaz; öğelerin sayfaları sağlam tutacak şekilde bağlanması gerekir.

CMYK veya 4 renkli baskı: Neredeyse tüm basılı materyaller CYMK kullanır ve bu da daha yaygın bir baskı terimidir. CMYK – camgöbeği, macenta, sarı, siyah – basılı bir projede hemen hemen her rengi oluşturmak için kullanılan dört mürekkep rengini ifade eder.

Kağıt Tipi:  İşinizi baskıya hazırlarken seçilebilecek çeşitli kağıt tipleri vardır. En yaygın kullanılanlardan bazıları, kuşe mat veya parlak; ön ve arka yüzlerinde pürüzsüz olur esas olarak paketleme veya kapaklar için kullanılan süper parlak bir yüzey sağlayan kaplamalı; genellikle dergi ya da kataloglarda kullanılan kağıttır.

Baskı Öncesi: Bir tasarımın ekranda son olduğu ve gerçek baskı için hazırlandığı zaman arasında gerçekleşen iş akışı adımları ve prosedürleri. Bu işlem, baskı plakaları oluşturmayı, görüntüleri ayarlamayı, bir baskı makinesinde elemanları almayı ve hatta belirli bir dosya türü oluşturmayı içerebilir.

Yazdırma ve kopyalama: Yazdırma, sayfada sayfalar üzerine öğeler yerleştirildiğinde onları hissedebileceğiniz şekilde yapılır. Mürekkeplerde ve görüntülerde kağıda karşı doku uygular. Kopyalanan öğeler genellikle, evdeki bir yazıcıda veya fotokopi makinesinde işlenen kağıt gibi, kendilerine “his duygusu” uygulamazlar.

Baskı türleri

Baskı türleri

Basılı ve ciltli malzemelere gelince, üç temel seçeneğiniz vardır: tipo baskı, ofset ve dijital baskı. Her üç yöntem de oldukça yaygındır ve proje türüne göre avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Tipo baskı:

Tipo baskı, bir baskı makinesinde hareketli tip, sıcak metal dizgisi veya kağıda mürekkep basılmasını içeren başka bir baskı biçimi kullanılarak öğeler basıldığında gerçekleşir. Yöntem, 15. yüzyıldan beri var ve birinci sınıf bir baskı işlemi olarak kabul ediliyor. Yıllar önce standart olduğu yerlerde, tipo baskı genellikle sınırlı sayıda veya en yüksek kalitede işler için saklanır. Oldukça pahalı olabilir ve nadiren toplu baskı işlerinde kullanılır.

Ofset Baskı

Ofset baskı, kitap ve diğer ciltli malzemeler için en yaygın baskı şeklidir. Mürekkeplenmiş görüntüler bir plakadan lastik bir battaniyeye baskı yüzeyine aktarılır. Kağıda ilk ofset baskı 1904 yılına kadar gider. Yazdırdıktan sonra, kağıt sayfalara kesilebilir ve ciltlenebilir. Bugün mağazalarda satın aldığınız kitapların çoğu – ciltli kitaptan karton kapaklı kitaplığa – seri üretim için iyi çalıştığı için bu yöntemle yazdırılıyor.

Dijital Baskı

Dijital baskı hemen hemen her gün popülerlik kazanıyor. Popülerlik, hızlı, oldukça ucuz ve herhangi bir sayıda kopyaya uyabileceği gerçeğine bağlanabilir. Dijital baskı, yüksek kaliteli lazer veya mürekkep püskürtmeli yazıcılardan geniş formatlı yazıcılara kadar çeşitli makinelerde yapılabilir. Plaka yapılmaz ve baskı işleri doğrudan dijital dosyadan yapılır.

Kenar Boşlukları ve Kesmeler

Bir boyut ve kağıt türü seçmek söz konusu olduğunda, en önemli hususlardan biri, baskı boyutuna karşı görüntü alanıdır. Dosyalar genellikle son sürümden biraz daha büyük boyutta yazdırılmaya hazırlanmalıdır. Bu fark, kusursuz olmayan kesimlerin gizlenmesine ve daha kaliteli bir iş sağlanmasına yardımcı olabilir.

Taşma: Kağıdın kesilmelerini hesaba katmak için yazdırılabilir görüntü alanının dışına eklenen boşluk. Kırpma ve taşma arasındaki her şey bitmiş baskı işinde görünebilir veya gösterilmeyebilir. Taşma, yazdırma işleminde bir dereceye kadar hataya izin verir. Bir tasarıma girmeden önce her iş için taşma spesifikasyonları için yazıcınızla görüşün.

Kesim boyutları: Bitmiş kağıdın daha büyük “ebeveyn” boyutlarından kesildikten sonraki gerçek boyutu. Genellikle daha büyük sayfalar işler için ticari baskı makinelerinde kullanılır ve daha sonra ciltsiz kitap veya dergi gibi nesneler için daha genel boyutlarda kesilir.

Oluk: Metin sütunları veya bakan sayfalar arasındaki boşluk.

Güvenli bölge: Görüntü alanının herhangi bir kesimden etkilenmeyeceği kısmı. Güvenli bölge içindeki her şey, kırpılma korkusu olmadan yazdırılmalıdır.

Kırpma: Yazdırmak için hazırlanmış bir sayfanın kenarı. Yazıcıların çoğu, trimin sekizinci inçine hiçbir önemli eleman yerleştirilmemesini ister.

Kapaklar ve Sayfalar

Kapaklar ve Sayfalar

Yazdırma işlemleriyle ilgili güzel şeylerden biri, her zaman dijital biçimde alamayacağınız eğlenceli ekstralar içeriyor. Bazı yazıcılar, farklı şekil veya boyutta sayfalara, baskı türlerine veya renklerine izin verir. Ayrıca, işinizde kaç sayfa  içermesi gerektiği gibi büyük işler için de düşünebilirsiniz.

Kolofon: Basımın belirli bir basımına ilişkin yayın, basım ya da üretim notlarının kısa bir açıklamasına kolonya denir. Bu kitabın arkası önünde görünebilir. Teknik baskı bilgisi, fiyat, yayınlanan kopya sayısı, kullanılan renkler ve yazı tipleri ve kataloglama bilgileri gibi bilgileri içerebilir.

Kolofon, bir kitabın genellikle başlık sayfasında bulunan matbaa amblemi ve kitapla ilgili açıklamalardır. Yunanca ‘zirve, son nokta’ veya ‘son rötuşlar’ anlamına gelen kolophon kelimesinden gelmektedir. Vikipedi

Endsheets: Kapağı ciltlemeye tutturmak için kitabın önünde ve arkasında kullanılan daha ağır kağıt.

Folio: Birden fazla sayfada kullanılacak standartlaştırılmış bilgi ve sayfa düzeni. Bu genellikle bir üstbilgi veya altbilgi şeklindedir ve sayfa numarası veya başlık gibi bilgileri içerir.

İmza: Kağıdın katlandığı, kırpıldığı, ciltlendiği ve kesildiği, belirli sayıda sayfaya dönüşen tek bir kağıdın her iki yüzüne de yazdırılan sayfa grupları. İmzadaki sayfa sayısı, sayfa boyutuna ve baskı sayfasının boyutuna bağlıdır. İmzalar hemen hemen her zaman dört kat olarak sayılır.

Omurga: Bir kitabın dış kenarı veya sayfaların bir araya geldiği yerde ciltleme. Omurga metin veya basit bilgi içerebilir.

İpucu: Ana işten ayrı yazdırılan, ancak kitaba eklenen sayfalara ipucu adı verilir. Bu sayfalar ana kitapla aynı boyutta ve türde olabilir veya şekil, kağıt türü ve stilde farklı olabilir.

Ciltleme

Ciltleme:

Basılı materyallerinizi hazırlamanın son adımı bağlayıcıdır. Tüm sayfaları ve bir kapağı tek bir ünitede bir araya getiren çeşitli ciltleme işlemleri vardır. En yaygın ciltleme türleri çoğu ticari yazıcıda bulunur. Seçtiğiniz ciltleme türü sayfa sayısına, estetiğe ve fiyata bağlıdır.

Tel dikiş: Omurgadaki oluk sayfalarında tel veya iplik delindiğinde oluşturulan yaygın bir teknik. İşlem zımbalamaya benzer ve kağıt ağırlığına bağlı olarak 80 sayfaya kadar çalışır. Bu işlem en ucuz bağlama yöntemlerinden biridir.

Mükemmel cilt: Bir yapıştırıcı tabakasının kitap imzalarını ve kapağını bir arada tuttuğu bir teknik. İşlem, bir seferde birkaç imza için yaygındır (genellikle 16-200 sayfa) ve orta derecede fiyatlandırılır.

Dikili cilt : Bu ciltleme tekniği, sırt dikişi gibi çalışır ancak daha fazla sayıda sayfa içindir ve omurganın tüm uzunluğu boyunca çok daha kalın bir iplik türü kullanır. İşlem oldukça pahalıdır ve neredeyse sınırsız sayıda sayfa için çalışabilir.

Vaka ciltli: Ciltli kitaplar sıklıkla iç cilt sayfalarının bölümler halinde dikildiği ve daha sonra birbirine yapıştırıldığı bir işlem olan büyük-küçük harf ciltli kitaplardır. Sonra sayfalara bir kapak yapıştırılır. İşlem nispeten pahalıdır ve herhangi bir sayıda sayfa için çalışabilir.

Spiral ciltli: Delik sayfalar boyunca delinir ve üzerlerine plastik veya tel spiral geçirilir. Spiral kaymasını önlemek için ucunda kıvrılır. (Bu, notebooklar için yaygın bir ciltleme türüdür.) Bu nispeten ucuz işlem, yaklaşık 300 sayfaya kadar kolayca çalışabilir.

Sonuç

İlk sınırlı projenizi tamamlamak biraz korkutucu ama aynı zamanda eğlenceli de olabilir. Başlamak için araçların elinizde olması başarının ilk adımıdır. Ciltleme teknikleri basılı projelere daha rafine bir görünüm verebilir ve çok sayıda pratik uygulamaya sahip olabilir.

Tasarım projelerinde bağlayıcı kullanmanın bazı yolları nelerdir? Bize Başvurun:

Kişiye Özel Kitap Kitap Basım Başvurusu için:

Tolga Erman

5512049520

tolgaerman1@hotmail.com

Kitap Dostu

all author posts

Leave a Reply